maandag 15 juli 2019

Akkerdistel



De akkerdistel is een zeer algemeen voorkomende en overblijvende plant. Van de distels komt de akkerdistel het meest voor en kan tot 120 cm hoog worden maar de hoogte varieert meestal tussen 60 cm en 120 cm, van juni tot september bloeit deze plant met een aantal (meestal meer dan 4) lichtpaarse tot soms bijna witte bloemhoofdjes. De akkerdistel gedijt het liefst op open, vochtige, zeer voedselrijke, omgewerkte grond op akkers, braakliggende terreinen en langs wegen en dijken. De gegroefde stengel is niet of nauwelijks stekelig gevleugeld en staat rechtop, aan de top is deze sterk vertakt, het bovenste deel is meestal kaal. De stekelige bladeren zijn lancetvormig, veerspletig met gegolfde of gekroesde rand en eindigen in een punt, aan de bovenkant kaal en glanzend, de onderzijde kan zilver viltig wit zijn. Onder de bloemhoofdjes zit een omwindsel, dat bestaat uit aangedrukte omwindselbladen. Ze hebben een stekelige punt, die afstaand maar niet teruggeslagen is. De Veeldoornigedistel die lijkt op de akkerdistel heeft op de stengel ook stekels deze zijn bij de akkerdistel praktisch niet aanwezig.
Om de akkerdistel in een vroeg stadium te onderscheiden van de akkermelkdistel hoef je alleen maar te kijken naar het sap dit is bij de akkerdistel namelijk niet melkachtig, de akkermelkdistel is later in het jaar niet te verwarren met de akkerdistel omdat deze plant gele bloemen draagt. In de bloeitijd is de akkerdistel ook erg duidelijk te herkennen aan de zoete, muskusachtige geur die de bloemen verspreiden.

Gebruik:
verbergt een voedzame groente die ook weer op meerdere manieren te gebruiken en te bereiden is. Ook als je dorst hebt is dit een goede plant om in het achterhoofd te houden want net als riet en lisdodde bevatten de stengels van de akkerdistel veel vocht en door te kauwen komt dit vocht vrij. Daarnaast zijn de stengels ook gewoon rauw eetbare en dit geldt ook voor de bladeren, wel zal je eerst de schil van de stengel en de stekels van de bladeren moeten verwijderen. dit verwijderen van de schil en de stekels moet overigens voor alle toepassingen.

Eten:
 Rauw kun je dus de stengels eten als snack onderweg.
 Dit geld ook voor de bladeren. (na het verwijderen van de stekels)
 Rauw zijn de stengen en de bladeren ook weer te gebruiken in een salade.
 Ook kun je de stengels en bladeren koken als groente.
 Maar ook gestoomd, in de wok of gebakken zijn  de stengen en de bladeren te gebruiken.
En ook door de soep kunnen de stengel en bladeren van deze plant worden toegepast.
Ook de wortel is eetbaar de voorkeur gaat uit naar een wortel die in het eerste jaar wordt geoogst.
De wortel is rauw eetbaar
Ook kun je er voor kiezen om de wortel te schillen en te koken.
ook de wortel kan weer gebruikt worden om extra vulling te geven aan een soep.
De geschilde en gekookte wortel kan ook tot meel worden vermalen.

Medisch gebruik: 
Geneeskracht van akkerdistel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten