De akkerdistel is een zeer algemeen voorkomende en
overblijvende plant. Van de distels komt de akkerdistel het meest voor en kan
tot 120 cm hoog worden maar de hoogte varieert meestal tussen 60 cm en 120 cm,
van juni tot september bloeit deze plant met een aantal (meestal meer dan 4)
lichtpaarse tot soms bijna witte bloemhoofdjes. De akkerdistel gedijt het
liefst op open, vochtige, zeer voedselrijke, omgewerkte grond op akkers,
braakliggende terreinen en langs wegen en dijken. De gegroefde stengel is niet
of nauwelijks stekelig gevleugeld en staat rechtop, aan de top is deze sterk
vertakt, het bovenste deel is meestal kaal. De stekelige bladeren zijn
lancetvormig, veerspletig met gegolfde of gekroesde rand en eindigen in een
punt, aan de bovenkant kaal en glanzend, de onderzijde kan zilver viltig wit
zijn. Onder de bloemhoofdjes zit een omwindsel, dat bestaat uit aangedrukte
omwindselbladen. Ze hebben een stekelige punt, die afstaand maar niet
teruggeslagen is. De Veeldoornigedistel die lijkt op de akkerdistel heeft op de
stengel ook stekels deze zijn bij de akkerdistel praktisch niet aanwezig.
Om de akkerdistel in een vroeg stadium te onderscheiden van
de akkermelkdistel hoef je alleen maar te kijken naar het sap dit is bij de
akkerdistel namelijk niet melkachtig, de akkermelkdistel is later in het jaar
niet te verwarren met de akkerdistel omdat deze plant gele bloemen draagt. In
de bloeitijd is de akkerdistel ook erg duidelijk te herkennen aan de zoete,
muskusachtige geur die de bloemen verspreiden.
Gebruik:
verbergt een voedzame groente die ook weer op meerdere
manieren te gebruiken en te bereiden is. Ook als je dorst hebt is dit een goede
plant om in het achterhoofd te houden want net als riet en lisdodde bevatten de
stengels van de akkerdistel veel vocht en door te kauwen komt dit vocht vrij.
Daarnaast zijn de stengels ook gewoon rauw eetbare en dit geldt ook voor de
bladeren, wel zal je eerst de schil van de stengel en de stekels van de
bladeren moeten verwijderen. dit verwijderen van de schil en de stekels moet
overigens voor alle toepassingen.
Eten:
Rauw kun je dus de
stengels eten als snack onderweg.
Dit geld ook voor de
bladeren. (na het verwijderen van de stekels)
Rauw zijn de stengen
en de bladeren ook weer te gebruiken in een salade.
Ook kun je de
stengels en bladeren koken als groente.
Maar ook gestoomd, in
de wok of gebakken zijn de stengen en de
bladeren te gebruiken.
En ook door de soep kunnen de stengel en bladeren van deze
plant worden toegepast.
Ook de wortel is eetbaar de voorkeur gaat uit naar een
wortel die in het eerste jaar wordt geoogst.
De wortel is rauw eetbaar
Ook kun je er voor kiezen om de wortel te schillen en te
koken.
ook de wortel kan weer gebruikt worden om extra vulling te
geven aan een soep.
De geschilde en gekookte wortel kan ook tot meel worden
vermalen.
Geneeskracht van akkerdistel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten