Beschrijving:
Gladde, witte, grijswitte of crèmekleurige, schelp- of
spatelvormige hoed (Ø 7-8 cm).
Plaatjes wit naar de steel aflopend. Sporen lichtroze.
Steel zijdelings aangehecht, wittig, zeer kort (max. 1 cm),
onderaan viltig behaard.
Groeit op levend en dood hout van loofbomen, vooral beuk en
wilg (april - augustus).
Smaak mild. Geur zwak, melig of naar anijs.
Gebruik:
De oesterzwam is een smakelijke paddenstoel met stevig vlees
en een aangename smaak. Door het stevige vlees is hij ook uitermate geschikt
voor langere bereidingen, zoals de verwerking in stoofpotjes en ragouts. Het
vruchtvlees zal redelijk stevig blijven en wordt niet zompig of slijmig zoals
sommige andere paddenstoelen. Het best kan men de jonge zwammen oogsten, die
hebben de fijnste textuur. Oudere exemplaren worden al snel te stevig of zelfs
taai.
Gegrild boven houtskool of gebakken in de pan.
Bijzonderheden:
Oesterzwammen zijn rijk aan voedingsvezels en koper.
Daarnaast zijn ze een goede bron van kalium, fosfor en vitamine B2. Champignons
zoals oesterzwammen bevatten wat meer eiwitten dan andere groenten en worden
daarom ook als vleesvervanger gegeten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten