woensdag 10 juli 2019

Bleke oesterzwam



Beschrijving:

Gladde, witte, grijswitte of crèmekleurige, schelp- of spatelvormige hoed (Ø 7-8 cm).
Plaatjes wit naar de steel aflopend. Sporen lichtroze.
Steel zijdelings aangehecht, wittig, zeer kort (max. 1 cm), onderaan viltig behaard.
Groeit op levend en dood hout van loofbomen, vooral beuk en wilg (april - augustus).
Smaak mild. Geur zwak, melig of naar anijs.

Gebruik:

De oesterzwam is een smakelijke paddenstoel met stevig vlees en een aangename smaak. Door het stevige vlees is hij ook uitermate geschikt voor langere bereidingen, zoals de verwerking in stoofpotjes en ragouts. Het vruchtvlees zal redelijk stevig blijven en wordt niet zompig of slijmig zoals sommige andere paddenstoelen. Het best kan men de jonge zwammen oogsten, die hebben de fijnste textuur. Oudere exemplaren worden al snel te stevig of zelfs taai.
Gegrild boven houtskool of gebakken in de pan.

Bijzonderheden:


Oesterzwammen zijn rijk aan voedingsvezels en koper. Daarnaast zijn ze een goede bron van kalium, fosfor en vitamine B2. Champignons zoals oesterzwammen bevatten wat meer eiwitten dan andere groenten en worden daarom ook als vleesvervanger gegeten. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten