donderdag 11 juli 2019

Duizendblad


Goed te herkennen aan:
- de brede, platte schermen, die bestaan uit talrijke witte of   roze bloemhoofdjes
- met 5 straalbloemen en kleiner dan 7 mm én
- de dubbel geveerde, donkergroene, geurende bladeren
Algemeen:
Duizendblad is een zeer algemeen voorkomende, overblijvende plant van 15 tot 50 cm hoog.
Ze heeft ondergrondse uitlopers en kan zo hele grote bestanden vormen. Ze groeit op vochtige tot droge, omgewerkte, grazige grond.
Maaien wordt goed verdragen, want uit de ondergrondse wortels schieten voortdurend          nieuwe bloeiende en niet bloeiende stengels 
                                                                                    omhoog.
Toepassingen:
De bovengrondse delen bevatten vluchtige olie, bitterstof, looistoffen en flavonoïde. Duizendblad bevordert de spijsvertering en heeft een krampstillende en ontstekingsremmende werking. In de volksgeneeskunde wordt ze uitwendig toegepast bij huidaandoeningen en verwondingen, vanwege de bloedstelpende werking.
Voordat hop werd gebruikt bij de bierbereiding, gebruikte men duizendblad. Ook werden vroeger de blaadjes als groente gegeten of in de soep gedaan.
Haar naam heeft duizendblad natuurlijk gekregen vanwege de in veel kleine slippen verdeelde bladeren.

Vergelijkbare soort:
Wilde bertram is het makkelijkst te onderscheiden van duizendblad door de bladvorm. Duizendblad heeft dubbel geveerde bladeren, terwijl wilde bertram ongedeelde bladeren heeft. Daarnaast zijn de bloemhoofdjes van wilde bertram groter en minder talrijk per scherm en hebben ze meer witte straalbloemen. Duizendblad heeft per hoofdje meestal maar 5 straalbloemen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten