dinsdag 16 juli 2019

Aziatisch lieveheersbeestje



Alle soorten lieveheersbeestjes behoren tot keverachtige.
Het Aziatisch lieveheersbeestje, Harmonia axyridis, werd wereldwijd gebruikt om bladluizen op een biologische manier te bestrijden. Deze soort werd opzettelijk en massaal losgelaten omdat ze bladluizen vreet en heeft snel Noord-Amerika, Europa en Zuid-Afrika overspoeld.
Gezien de exponentiële ontwikkeling van H. axyridis is deze soort in heel wat gebieden in een recordtijd de vaakst voorkomende soort lieveheersbeestjes geworden. In Wallonië is ze trouwens in 10 jaar tijd een van de vijf vaakst voorkomende soorten geworden die werden waargenomen in landbouwgebieden.
Niet alleen roeit H. axyridis de populaties inheemse lieveheersbeestjes en andere roofinsecten uit, wat voor ecologische problemen zorgt, de invasie ervan veroorzaakt ook heel wat economische schade en bedreigt de gezondheid van de mens.


In huis!!!!
Vanaf het begin van de herfst gaan de lieveheersbeestjes op zoek naar een geschikte schuilplaats voor de winter. Ze nemen dan hun intrek in de raamkozijnen binnen en in de vouwen van het behang. Ik kan je zeggen dat het een pest is dat je ze in huis hebt, het heeft bij mij 2j geduurd eer ze alle weg waren.
Als ze zich in grote aantallen samenvoegen, kan deze soort een rechtstreekse negatieve impact op de mens hebben. Niet alleen ziet een groep insecten er in je huis niet uit, de overlast op het vlak van hygiëne en geur is nog erger. Lieveheersbeestjes laten namelijk geelachtige vlekken achter op de muren en het behang. Bovendien scheiden ze chemische stoffen met een sterke geur af die allergieën, conjunctivitis en zelfs netelroos kunnen veroorzaken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten