woensdag 10 juli 2019

Akkerkool



Akkerkool is goed te herkennen aan
- de tuilvormige, losse pluimen met lichtgele
  kleine bloemhoofdjes én
- de onderste, liervormig verdeelde bladeren

Algemeen:

Akkerkool is een zeer algemeen voorkomende, eenjarige plant van 30 tot 120 cm hoog. Naast rijk vertakte hoge exemplaren bestaan ook dwergvormen van enkele centimeters hoog.
Ze groeit op open, vochtige, zeer voedselrijke, vaak omgewerkte grond aan bosranden en heggen, in bermen en tuinen.

In de keuken:

Bij de Romeinen was het al bekend als wilde groente.
Zowel de bloemknoppen als de bloemen en het jonge blad kan men in de keuken gebruiken. De jonge bloemknoppen kan men net als bij voorbeeld oost Indische kers-knoppen inleggen als kappertjes. Klein gesneden blad en stengel, maar ook de bloemen kunnen gestoofd worden. Maar smaken ook in groentetaarten, quiches en omeletten. Men kan met het op laatste moment  toegevoegde blad en bloem een soep op smaak maken.
Kleine stukjes rauw blad of bloemknoppen geven een eigen “bittere” smaak aan een salade, ze smaken pittig, als radijs.
Kort wokken of gekookt als spinazie kan ook.
Alleen moet je wel weten dat het echt akkerkool is, want de plant is wel te verwisselen met andere planten. Maar de verwisselbare soorten zijn alle niet giftig, maar smaken ook niet lekker. De sprietelige groei en de kenmerkende twee soorten blad typeren de plant.
Aan de bovenste stengels draagt het smalle lancetvormige bladeren, de onderste delen hebben bladen die driehoekig/eirond zijn met altijd twee zijstukken.
De plant bevat melksap en  de stengels zijn behaard, onregelmatig vertakt en worden als ze ouder worden donkerrood.

Medisch gebruik in de oudheid:

Akkerkool werd vroeger regelmatig medisch gebruikt. Thee van het blad en soms ook de gedroogde bloemen bij leverproblemen en suikerziekte. Het werd ook voor de licht werkende vocht afdrijvende eigenschappen gebruikt. Van verse blad en stengel werd door kneuzing een brij gemaakt dat voor de genezing van wonden werd gebruikt.  De plant werd vroeger ook bij de bereiding van maagbitters gebruikt.
Akkerkool wordt nog steeds als voer voor konijntjes en cavia´s geplukt.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten